POSJETITE KURAN.BA
 
 

"bijela kuga" u bih

Tarik Lazovic | Saff br/str. 35

Strah od neimaštine u BiH dovodi do pada nataliteta?


Bosni i Hercegovini, zasigurno, prijeti veliki pad nataliteta, složni su u tvrdnji svi koji se bave ovom problematikom. Vec u prošloj godini je zabilježen lagani pad nataliteta u Kantonu Sarajevo, a pretpostavlja se da je takav slucaj i u drugim kantonima.


Natalitet je odmah, nakon naglog pada na pocetku rata, poceo rasti, a kasnije je, usljed poboljšavanja kompletnog stanja u državi tu tendenciju nastavio, da bi, '97 godine, u Sarajevu, broj novordenih beba bio nešto veci od pet hiljada, što je ukazivalo da bi se uskoro moglo doci i u prijeratno stanje, kada je bilo preko osam hiljada novorodenih beba. Medutim, vec '98 dolazi do laganog pada, a prognoze za '99 su da ce se taj pad nastaviti.


SA 52 NA 14 SEDMICA


Tražili smo od dr. Almase Softic, direktora Zavoda za zaštitu žena i materinstva u Sarajevu, komentira ovakvo stanje. Kazala je da se, po njenom mišljenju, ovdje radi o prijetnji da bi moglo doci do drasticnog pada nataliteta. Glavni uzrok tome moglo bi biti moguce smanjenje porodiljskog odsustva sa godinu dana na tri i pol mjeseca. Prema rijecima dr. Softic, porodiljsko odsustvo od godinu dana se može smatrati medicinskim tretmanom, jer se time omogucava majkama da doje dijete, što je po njenom mišljenju posebno znacajan faktor u odgajanju zdravog djeteta.

Smanjenje porodiljskog odsustva sa sadašnjih godinu na 14 sedmica samo je dio zahtjeva koji dolaze od strane Svjetske banke u okviru Nacrta novog zakona o radu, kojim se uslovljavaju daljnja finansijska ulaganja. Pored toga, u posljednje vrijeme se dovodilo u pitanje i isplacivanje naknada porodiljama na odsustvu, koje se dosada vršilo iz budžeta kantona, a koje ce najvjerovatnije, biti smanjeno kada se budu uskladivali kantonalni sa federalnim propisima.


Sve ovo govori da ce se žene koje imaju zasnovan radni odnos, sve manje i teže odlucivati na trudnocu, a postavlja se i logicno pitanje, šta je tek sa onima koje nemaju posao, kojih je, prema situaciji sa zaposlenjem kod nas, nesumnjivo više. Stanje je u najmanju ruku isto, ako ne i teže, pogotovo kada uzmemo u obzir cinjenicu da samo troškovi jednog poroda, za neosiguranu ženu, bez komplikacija, koštaju izmedu 180 i 350 KM, a ukoliko bi došlo do nekih komplikacija, cijena se povecava na nekih 1200 do 1500 KM.

PORODICA kao "opterecenje"


Kada se, ionako lošem materijalnom stanju, koje je svakako najveci uzrok pada nataliteta uopce, pridodaju i ove cinjenice, onda su razumljiva upozorenja i zabrinutost strucnjaka. Medutim, gledajuci iz globalne perspektive ovo i ne bi trebalo biti veliko iznenadenje, posebno kada gledamo tendencije na Zapadu, a s obzirom na cinjenicu da naše društvo teži da se u svakom pogledu približi Zapadu, onda moramo biti svjesni da ce ovakve i slicne društvene anomalije i kod nas sve više uzimati maha. Posebno se to odnosi na omladinu, koja je najpodložnija bezuslovnom imitiranju Zapada u svakom pogledu. Tendencija koja se pojavila na Zapadu u posljednjih nekoliko decenija, posebno u zemljama sa visokim standardom, postavila je brak i porodicu kao nepotrebno opterecenje što se uveliko proširilo medu omladinom. Pojava velikog broja jeftinih i pristupacnih kontracepcijskih sredstava olakšala je tzv. vanbracni odnos "bez rizika" i time, kod mladih, još više umanjila potrebu za zasnivanjem porodice. S druge strane, ukoliko se neko od njih i odluci na sklapanje braka, onda se vrlo teško odlucuju na radanje djece koja za njih, prezaposelenu majku i oca, postaju samo opterecenje i obaveza više. Koliko je samo ova pojava na Zapadu uzela maha, najbolje govori alarmantni izvještaj organizacije Human Life International u kojem se izmedu ostalog kaže: "...Danas, sedamdeset devet zemalja u svijetu odumiru zbog nataliteta koji pada ispod nivoa reprodukcije, te zemlje predstavljaju 40% ukupnog stanovništva na Zemlji... U Evropi trideset pet nacija odumire, petnaest zemalja danas popunjava više mrtvackih kovcega nego bešika, a samo dvije zemlje su iznad nivoa reprodukcije, Malta sa 2.4 djeteta po porodici i muslimanska Albanija sa 2.8 djeteta po porodici..."

Naši prvi zapadni susjedi suocili su se s ovim problemom odmah nakon sticanja nezavisnosti i pokrenuli veliku kampanju propagirajuci medu mladima porodicu i radanje djece, zatim su zakonom uveli velike beneficije za svaku ženu koja rodi više od dvoje djece, da bi se tek za ovu godinu procjenjivalo da je nivo reprodukcije došao na +0.1.


NA ZAPADU MUSLIMANI POPUNJAVAJU DEMOGRAFSKI VAKUM


Vecina strucnjaka u BiH se slaže da je uzrok tendencije pada nataliteta i kod nas loša materijalna situacija, što se nikako ne uklapa u globalni trend, jer su upravo zemlje sa visokim društvenim standardom najvece žrtve tzv. "bijele kuge". Takoder je zanimljivo da je BiH fakticki jedina zemlja sa vecinskim muslimanskim stanovništvom, koju je zahvatio ovaj trend, jer su u svijetu upravo zemlje sa vecinskim muslimanskim stanovništvom, barem za sada, mirne od ove društvene anomalije. Koliko se na Zapadu pribojavaju visokog nataliteta kod muslimana, najbolje govori vec pomenuti izvještaj frnacuske organizacije Human Life International gdje se, sa prizvukom panike kaže: "...evropski depopulacijski trend stvara sve veci demografski vakuum koji popunjavaju muslimani i Arapi sa velikim porodicama. Vec nekih pet miliona muslimana živi u Francuskoj, u Njemackoj su vec izgradili 1500 džamija, u Briselu postoje citavi razredi bez ijednog kršcanskog djeteta. Do 2000. ce u svijetu, po prvi put u historiji, biti više muslimana nego kršcana, sve to zahvaljujuci kontracepciji, sterilizaciji, abortusu..."

Kada uzmemo u obzir ovakvo stanje i paniku u ovom izvještaju, onda ce nam biti malo jsnije zašto Svjetska banka toliko insisitira na smanjenju porodiljskog odsustva, baš kao da ce to riješiti sve probleme bosanskohercegovacke privrede, a ako se sjetimo i organizacija, navodno humanitarnih koje su po sarajevskim srednjim školama besplatno dijelile kontracepcijska sredstva, onda zasigurno možemo zakljuciti da se vrši tiha kampanja kojom se i BiH, a time i bošnjacki narod, želi uvuci u ovakav negativni trend. Nažalost, zasada ona daje rezultat.